”Det behövs riktade insatser för att trycka tillbaka långtidsarbetslösheten bland de unga. Den har tredubblats de senaste arton månaderna.”

– Mona Sahlin

Mona Sahlin fortsätter att återupprepa sin mest ihärdiga lögn, att långtidsarbetslösheten för unga har mångdubblats. Nu var det visst tre gånger, senast var det 4 gånger (se förra inlägget). Noterar att om detta skulle vara sant så innebär det att långtidsarbetslösheten hos ungdomar skulle ha minskat med 25% på ett par månader, vilket ju vore fantastiskt bra!

För att återvända till verkligheten igen så kan det vara värt att citera AKU:

”Den snabba sysselsättningsökningen för ungdomar har pågått sedan förra sommaren och är den starkaste som uppmätts i AKU sedan mätningarna började 1963.”

Arbetskraftsundersökningarna 3:e kvartalet 2007

Och AMS:

”För ungdomarna har långtidsarbetslösheten på ett år gått ned från 10 000 till knappt 5 000. Nedgången väntas fortsätta detta år, främst genom det i december nystartade programmet jobbgarantin för ungdomar.”

Arbetsmarknadsläget i april 2008

Läs även den senaste arbetskraftundersökningen för mars 2008, vilket kan vara intressant läsning som kontrast till socialdemokraternas lögner om hur det står till på arbetsmarknaden.

Det som kan tyckas vara konstigt är att media och i detta specifika fall DN, låter denna lögn passera okommenterad gång på gång; men som Schottenius har slagit fast så är sanning eller lögn en irrelevant distinktion för DN.

Vad vill då Mona Sahlin göra? Jo, hon vill införa ett ”förstajobbetavdrag” som man budgeterar 100 miljoner kronor för, samt andra åtgärder för 200 miljoner kronor. Samtidigt är Mona Sahlin emot regeringens sänkning av arbetsgivaravgifter för unga som motsvarar 10 miljarder kronor.

SvD: Blir det Ohlys eller Östros skattehöjningar?
DN: Anders Borg sågar s-förslag
AMS: Ett år med rekordmånga lediga jobb och färre nya arbetssökande på Arbetsförmedlingen
Annie Johansson: (S)kuggbudgeten – ekar hyfsat tomt
Bloggen Bent: Mona Sahlin ljuger igen… det börjar bli en vana

Andra bloggar om:

Annonser