Det här inlägget kommer inte att handla om några lögner, utan om en helt och hållet katastrofal politik som socialdemokraterna håller på att ta fram. Jag gör därför ett undantag från mitt snäva koncept.

De flesta känner till den finansiella kris som har sin grund i de amerikanska subprimelånen. De så kallade subprimelånen är ett resultat av att Bill Clinton lagstiftade att utsatta områden inte fick ”diskrimineras” av banker, och på så sätt tvingades bankerna att ge icke kreditvärdiga personer lån. Läs mer.

Räntorna på dessa lån var högre än på vanliga lån, just av den enkla anledningen att risken att låna ut till icke kreditvärdiga personer är mycket högre. Krisen blev ett faktum när dessa personer senare inte klarade av ränte- och amorteringsplanerna, vilket ledde till tvångsförsäljningar, skuldsatta människor och enorma förluster för bankerna och dem de sålt vidare lånen till.

Socialdemokraterna vill nu göra samma sak.

Det ska vara lättare att låna till bostadsköpet. Det finns inget konkret förslag här ännu, men Carina Moberg vill gå längre än regeringens kreditgarantier, som bara ger en garanti för att räntan upp till 100 000 kronor blir betald.

– Man inför en möjlighet där egentligen individen får stå för hela risken själv, genom att man faktiskt får betala en högre ränta på de lån som man då får garantier för att kunna ta. Det här tror vi att man kan vidareutveckla, säger Carina Moberg.

Ägt boende och lånelättnad nytt i s-politik

Ovan förslag är ren idioti med tanke på den kunskap vi har om tidigare (och nuvarande) finansiella kriser, en stor del av dessa kriser har uppstått just genom att regeringar har gjort det alldeles för förmånligt eller för lätt att låna pengar. T ex så uppstod 90-talskrisen genom kreditavregleringen på 80-talet i kombination med ett extremt progressivt skattesystem och stora statliga subventioner på lån som gjorde det oerhört förmånligt att låna.

Det här måste uppmärksammas! Räcker det inte med att socialdemokraterna redan har orsakat en finansiell kris?

Johan Ingerö och Wille Faler har också skrivit om detta.

Länkar:
HD: Ny syn på privat och offentligt
SvD: Nu ska också Mona Sahlin älska bostadsrätten
Aftonbladet: S tar på sig ansvar för 90-talskrisen
DN: Erik Åsbrink talar klarspråk om upptakten till finanskrisen

Intressant, andra bloggar om: , ,

Annonser