I onsdags skulle vänsterpartiet inte få vara med och bilda regering med sossarna, oavsett vad de gjorde. SR Ekot rapporterar (S och mp inleder nytt samarbete):

Vänsterpartiet får inte vara med. Oavsett om partiet skulle gå med på de villkor för den ekonomiska politiken som socialdemokraterna har ställt för vänsterpartiets medverkan är de inte välkomna, säger Mona Sahlin.

På sin hemsida så presenterade de sitt samarbete med mp, samma dag som finanskrisen slog igenom på allvar i Sverige i och med det stora varslet på Volvo PV, inte heller det går att missförstå.

I förrgår (10 oktober) skrev Mona Sahlin i ett öppet brev till Lars Ohly:

När vi säger att en förutsättning för fördjupat samarbete är att man utan förbehåll måste ställa upp på det regelverk som gäller för den ekonomiska politiken, alltsedan krisen på 1990-talet, så har det sin förklaring i denna vår övertygelse.

Miljöpartiet har sagt att de delar denna uppfattning. Men vi har uppfattat att ni inte velat ställa upp på dessa förutsättningar, och därför själva sagt nej till fördjupade samtal om regeringsmedverkan efter 2010. Från socialdemokraternas sida har vi aldrig velat stänga den dörren för er under de månader som gått sedan vi för första gången berättade om förutsättningarna.

Mona Sahlin säger alltså inte att hon har ändrat sig, utan hon säger att hon aldrig har sagt att vänsterpartiet inte får vara med, inte ens ifall de går med på de krav som socialdemokraterna ställer.

Internt och inom vänsterpartiet är kritiken hård mot Mona Sahlin. ”Som tonåringar som gör slut” – Hård kritik mot (s)-ledningen rapporterar SR Ekot och partisekreteraren undrar om Mona Sahlin har missförstått det mandat som hon har fått från partiet.

Länkar:
DN: Mona Sahlin backar om v
DN: ”Budgettaket måste hållas i ett regeringssamarbete”
SvD: V har självt stängt dörren menar mp
Aftonbladet: Rond ett mellan Blått och Rött
HD: Att spela högt – och förlora

Intressant, andra bloggar om: , , , , ,

Annonser