DN/Synovates opinionsmätning för oktober kom idag. DN skriver:

Opinionsövertaget för Mona Sahlins regeringsalternativ tillsammans med miljöpartiet mot den borgerliga alliansen har mer än halverats på bara tre veckor. I slutet av september var övertaget 14 procentenheter, nu är det nere på 6,8.

[…]

Om de tre oppositionspartierna kan samarbeta har de fortfarande en klar ledning med tillsammans 54,0 procent, mot de borgerligas 41,3, en skillnad på 12,7 procentenheter. I september var dock övertaget 57,0-37,9, en skillnad på 19,1.

Nu har trenden vänt, när Alliansen tappade i opinionsmätningarna så muttrades det ilsket i bloggosfären bland högerbloggarna över vad regeringen gjorde och inte gjorde. Nu tappar oppositionen kraftigt, och ilskan riktas mot Mona Sahlin.

Själv kan jag bara konstatera att Mona Sahlins känsla för timing är urusel, på samma dag som det sker ett stort varsel på Volvo så samlar Mona Sahlin pressen för att presentera sitt samarbete med miljöpartiet och tar samtidigt avstånd från vänsterpartiet. Efter stark intern kritik så ljuger hon och påstår att hon aldrig velat utesluta vänsterpartiet.

Inför superveckan med fyra debattronder så beväpnade Mona Sahlin sin motståndare Fredrik Reinfeldt med all den ammunition han kunde tänkas behöva. Socialdemokraterna har gynnats av opinionen när de legat lågt och väljarna har kunnat önskedrömma, Mona Sahlin verkar ha gjort det mesta fel inför superveckan. När Göran Persson sa följande bevingade ord, så var det nog inte bara för att vara taskig:

Man tilltror henne en större politisk kapacitet än hon har. Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Hennes styrka är inte tänkandet, utan hennes styrka är att förmedla ett budskap.

Claes Krantz:

En del socialdemokraterna har också visat att de är redo att göra allt för att sparka undan benen på Mona Sahlin av rent maktpolitiska orsaker. Alliansens behöver knappast driva någon mosa Mona kampanj när partidistriktet i skåne och diverse andra företrädrare driver en egna kampanjer.

Jinge (Varning! Jinge använder spionprogram på sin webbplats.):

Jag skrev för ett tag sedan om Margareta Winbergs bok där hon uttryckte stor förvåning över att Sahlin valts till partiordförande. På måndag kommer ytterligare en socialdemokratisk kvinnas bok som är ännu mer kritisk mot Sahlin. DN skriver att tappet beror på att Sahlin självsvåldigt hängt av vänsterpartiet, något som retat gallfeber på både partimedlemmar och facket. Trots detta fortsatte Sahlin i debatten med Fredrik Reinfeldt igår att tala om socialdemokraterna och miljöpartiet i det kommande regeringssamarbetet vilket tydligt visar att hennes halvpudel inte var på riktigt.

Min luktar oxo fisk:

Om det nu dessutom visar sig att väljarna flyr hals över huvud när Mona öppnar flabben för att kväka grodor, varför då tveka när det gäller att föra en egen politik?

Mer vänster i Uppsala:

Med tanke på att större delen av opionionsundersökningen dessutom är gjord före Mona/Maria-utspelet är siffrorna rejält oroande. Positivt förstås att många väljer vänsterpartiet framför socialdemokraterna men att så många väljer moderaterna är mindre positivt. Den brist på ledarskap och politisk timning som Mona Sahlin visat upp får sina konsekvenser.

SR Ekot intervjuar Kenneth G Forslund, riksdagsledamot (s):

– Pågår den här diskussionen med samma intensitet om en månad, då är det ett problem på allvar.

Det finns andra i partiet som tycker att det brådskar mer än så. Att ett besked i frågan måste komma inom de närmaste dagarna. Och att beskedet inte kan vara något annat än att vänsterpartiet ska med.

Mona Sahlin gjorde en feltolkning av det mandat hon har fått av sin partistyrelse, anser flera ledande socialdemokrater som Ekot har talat med.

Vi lär få se mer kritik mot Mona Sahlin från de egna leden om opinionsvinden fortsätter att blåsa i samma riktning. Samarbetet med mp lär inte bli helt smärtfritt, och frågorna kring samarbetet med vänsterpartiet återstår. Mona Sahlin och socialdemokraterna mår bäst av att inte befinna sig i strålkastarljuset, vilket lär bli svårt att undvika framöver.

Intressant, andra bloggar om: , , ,

Annonser