Det kom att uppfattas som att jag stängde igen en dörr. Det var klantigt av mig, sa Mona Sahlin idag om hur hon har hanterat frågan om att bilda ett regeringsalternativ.

Den 8 oktober sa Mona Sahlin så här:

Vänsterpartiet får inte vara med. Oavsett om partiet skulle gå med på de villkor för den ekonomiska politiken som socialdemokraterna har ställt för vänsterpartiets medverkan är de inte välkomna.

Sedan dess har hon förnekat detta och menat att hon bara blivit missförstådd. Som socialdemokrat är hon ensam om att driva den lögnen.

Idag kom DN/Synovates opionionsmätning för oktober. Nicklas Källebring på Synovate kommenterar opinionsmätningen så här:

Det här är den mest dramatiska omsvängning jag sett på en enda månad under 15 års arbete med opinionsmätningar.

Socialdemokraterna har tappat 6,2 procentenheter av sitt väljarstöd på en månad. Det är 340.000 svenska väljare. Medans Alliansen visar sin regeringsduglighet i hur den hanterar finanskrisen, så visar Mona Sahlin att hon inte ens klarar av att hålla ihop sitt parti, och ännu mindre samarbeta med de andra oppositionspartierna.

Den 24:e oktober visade det sig att hon brutit ett löfte till Miljöpartiet vad gällde att vänta med tillsättandet av ministerposter tills efter en eventuell valseger. Miljöpartiet lär väl snart ha lärt sig att löften från Mona Sahlin inte är så mycket värda.

Det är alltså inget konstigt att folk misstror Mona Sahlins ledarskapsförmåga. Man kan också fråga sig om väljarna misstror socialdemokraternas ekonomiska politik efter det att socialdemokraterna i sin höstbudget deklarerat att de vill höja skatterna med 70 mdr kronor i denna lågkonjuktur.

Det verkar som att desto mer Mona Sahlin syns i media, desto sämre går det för socialdemokraterna. Pär Nuder verkar vara sugen på att ta över.

Länkar: DN, DN 2, DN 3, SvD, SvD 2, SvD 3, SvD 4, Sydsvenskan, Dagen, Politikerbloggen, AB, AB 2, HD, HD 2


Intressant
, andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser